MUTIARA KATA..


NABI MUHAMMAD S.A.W. PERNAH BERSABDA:

"BUKANLAH KEMULIAAN ITU DENGAN MEMAKAI PAKAIAN CANTIK DAN BERSEGAK, TETAPI IA ADALAH DENGAN KETENANGAN (SOPAN SANTUN) DAN MERENDAH DIRI."

-RIWAYAT AD-DAILAMI-


Permata Agama yang diredhai ALLAH..

Monday, March 29, 2010

Night Jogathon 2010


Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Zon 22 MPKj, dengan kerjasama Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Zon 22 dan Kolej Universiti Antarabangsa Teknologi Twintech akan mengadakan Program Night Jogathon Belia 2009/2010 seperti ketentuan yang berikut:-

Tarikh : 3 April 2010 (Sabtu)
Masa : 4.00 p.m –11.30 p.m
Tempat : Kolej Universiti Antarabangsa Teknologi Twintech, Bangi
(berdekatan dengan stesen Komuter UKM)



PENGISIAN PROGRAM

Ø Program Night Jogathon Belia

Ø Karnival Jualan Amal

Ø Forum Belia “ Seks di Usia Remaja”

Ø Pameran Pendidikan

Ø Pertandingan Mewarna

Ø Pertandingan Cube Rubic

Ø Persembahan Kebudayaan


TENTATIF

PROGRAM NIGHT JOGATHON BELIA 2009/2010


3 APRIL 2010 ( SABTU)


4.00 pm : Karnival jualan Amal

Pameran Pendidikan

Pendaftaran pertandingan mewarna kanak-kanak / Cube Rubic / Jogathon

5.00 pm : Forum mengenai “Seks di Usia Remaja”

6.00 pm : Pertandingan Mewarna

Pertandingan Cube Rubic

8.00 pm : Ucapan Perasmian Oleh Y.B. Dr. Shafie bin Abu Bakar, ADUN Bangi

8.30 pm : Lawatan ke tapak jualan dan pameran

Pelepasan larian Night Jogathon Belia 2009/2010

9.00 pm : Persembahan Kebudayaan

11.00 pm: Penyampaian Hadiah

11.30 pm: Minum malam/Bersurai



Hadiah yang lumayan...


Hadiah Night Jogathon


Ø Pertama

RM450 (tunai) + RM50 (hamper) x 2 kategori

Ø Kedua

RM350 (tunai) + RM40 (hamper) x 2 kategori

Ø Ketiga

RM250 (tunai) + RM30 (hamper) x 2 kategori

Ø Keempat-Kesepuluh

RM100 (tunai) x 3 peserta x 2 kategori

RM 50 (tunai) x 4 peserta x 2 kategori


Hadiah Pertandingan Mewarna


Ø Pertama

Hamper (RM100)

Ø Kedua

Hamper (RM75)

Ø Ketiga

Hamper (RM50)

Ø Saguhati

Cenderamata (RM5 x 40 orang)


Hadiah Pertandingan Cube Rubic


Ø Pertama

Hamper (RM100)

Ø Kedua

Hamper (RM75)

Ø Ketiga

Hamper (RM50)

Ø Saguhati

Cenderamata (RM20 x 7 orang)


Pendaftaran boleh dibuat semasa berlangsungnya program. Bagi pertandingan jogathon, 200 peserta pertama akan mendapat t-shirt percuma.


Hubungi, Pengarah Program / Pengerusi Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Zon 22 MPKj , En. Fahmi 013-6248084
atau
Jawatankuasa Unit Pertandingan / Timbalan Pengerusi Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Zon 22 MPKj , Cik Asma` Wardah 019-3709035


Sunday, March 28, 2010

Award..?


Bismillah wal Hamdulillah.


Syukur pada Allah, Tuhan Yang Maha Menghidupkan dan Yang Mematikan.

Alhamdulillah, barusan tadi sahabat ana, Akh Muzani memberi anugerah di atas. (hihi..macam lawak je..) Mungkin ana antara pelawat blog beliau yang ter'acap' (katanya..). Terima kasih banyak-banyak. Sebagai penghargaan, insyaAllah ana akan tunaikan apa yang patut dan yang termampu. Jarang dapat buat macam ni, sekali-sekala.. Ana copy je ye Ustaz..

Syarat-syarat nak ambil award ini :

1) Thank and link the person who gave you the award.
2) Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
3) Contact said Blogs and let them know they've won the award.
4) State 7 things about yourself.

The task..


1) Thank and link the person who gave you the award.

Jazahullahu khairan kathira buat IJLIS BINA NU'MIN SA'AH kerana sudi memberikan anugerah ini untuk laman Tinta Permata. Bagi ana blog beliau antara blog-blog yang ilmiah, bermanfaat, mendedahkan perkembangan isu-isu semasa sama ada di Malaysia atau di luar negara (especially Mesir, absolutely..). Beliau juga merupakan sahabat satu sekolah dengan ana since Form 1 until Form 3 di KOSTAQ dan Imtiaz Dungun. Seorang yang berilmu dan cakna dengan masalah yang melanda remaja kini, terutama golongan muslimah. Ok, that's all. Thanx a lot for giving me the award. May Allah bless U, here and everafter, insyaAllah.


2) Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.

Justeru, insyaAllah anugerah ini akan diberikan kepada insan-insan yang secara sengaja atau tidak sengaja (hehe..) tersenarai dalam blog pilihan. Terimalah daripada ana..

1. Ukht Fatin Nazihah Ashari (sahabat yang paling sporting. Blog yang penuh dengan macam-macam 'isu' dan banyak ibrah jika diteliti)
2. Ukht Siti Khadijah Abas (adik-beradik usrah semasa di DQ and macam adik-beradik sendiri. Blog yang sempoi semacam dengan tuannya)
3. Ukht Nordalila (sahabat DQ yang sering menasihati ana yang lemah ini.. Blog yang terisi dengan tazkirah-tazkirah yang semestinya mengingatkan kita akan Maha Pencipta.)
4. Ukht Husna Kamaruddin (sahabat DQ yang macam-macam ragam.. Blog yang bermanfaat untuk setiap mahasiswa khususnya.)
5. Ukht Nur Afiqah (adik-beradik usrah di DQ, sporting sama seperti apa yang tercatat di blognya..)
6. Ukht Nurfaezza (sering bersama ana tatkala di saat susah dan senang)
7. Ukht Atirah (kenalan di alam maya ini. Blog yang penuh dengan motivasi, terutamanya mengenai cinta..he..)
8. Ukht Rabi'atul Qursiah (sedorm masa di UIA Nilai dan sama-sama akan ke Gombak, insyaAllah.err.. Khas dari Singapore.)
9. Ukht Adawiyah Ahmad (satu-satunya orang yang suka cari gaduh dari dulu sampai sekarang.huhu..)
10. The ninth generation DQ (Blog ukhuwah gen9 DQ)
11. IQRaC gen9 Banat (tak taw nak habaq lagu mana lagi..hee..macam-macam ada..)
12. Akh Anas Mazli (TP1 exSIM. Bakal mendapat gelaran Ir. insyaAllah. Blog ilmiah dengan persepsi beliau mengenai isu-isu politik)
13. Akh Ihsan Fadhli (Mantan YDP Perkemat 07/08, DQ. Seorang murabbi bagi ana. Blog yang sarat dengan tazkirah dan isu-isu semasa)
14. Akh Danial Razali (ustaz keluaran Jordan, insyaAllah..mantop.)
15. Semua yang mengenali diri ini.. ^_^'


3) Contact said Blogs and let them know they've won the award.

No problem. Bisa diatur..


4) State 7 things about yourself.

1. Nama diberi, Siti `Aishah Jauhara binti Surtahman. Jauhara yang bermaksud 'permata' mempunyai sejarah yang amat bermakna buat diri ini. =) Terima kasih mak..

2. Menetap di Kg Sg Tangkas, Kajang, Selangor.

3. Anak tengah daripada 7 orang adik-beradik (2 orang abang, seorang kakak dan 3 orang adik perempuan).

4. Sangat meminati warna HIJAU. Habis segala benda kalau boleh nak hijau. =) sebab sukakan ketenangan.

5. Minat subjek Matematik dan bidang keagamaan.

6. Kebiasaannya mempunyai kekuatan dalaman. Namun, kadang-kala ada saat jatuhnya, tapi bisa bangun serta bina semangat, kekuatan dan motivasi sendiri, dengan bantuan Allah, insyaAllah.

7. Sukakan kekemasan.


Ana kira, cukuplah sekadar itu. Doakan penulis agar terus thabat dalam perjuangan yang ingin berusaha dan ingin melihat kembalinya saat kegemilangan Islam, biiznillah.
Tolak rasuah, banyakkan ibadah.

Wallahu a`lam.

Siiru `ala barokatillah.

Salam juang!

Click Me~


~Aslih Nafsak Wad'u Ghairak~


.......


Bismillah wal Hamdulillah.


Astaghfirullah.

Konflik diri..

Tenangkan aku, ya Allah.

Thanx sahabat..


Itulah sahabat, sentiasa menyedarkan sahabatnya yang lain di saat sahabatnya itu jatuh.

Smart ibadah.. ok..!!

Saturday, March 27, 2010

Saya Dicabar!!


Assalamu'alaikum warahmatullah.


Bismillah wal Hamdulillah.

Syukur pada Allah, Tuhan Sekalian Alam.

Ok, straight to the point.

Baru ini, saya dicabar oleh seseorang supaya tidak meng'update' blog sehinggalah Followers saya mencecah 200 orang!!

Adakah saya mahu terima atau tidak?

Jika ya, adakah saya mampu bertahan?

Emmm...

Moga bertemu lagi, insyaAllah.

Wassalam.

Friday, March 26, 2010

Pencarian itu..


Biar kepahitan itu pergi,
agar kemanisan mengisi

Biarkan kekecewaan berlalu,
agar kegembiraan mewarnai

Biarkan kegelisahan lenyap,
jangan kita hilang semangat

Biar penderitaan itu menyapa,
agar kekuatan kita jana semula

Biarkanlah diri ini derita,
agar ku tahu keperitan derita ini

agar ku sedar kesengsaraan ini
tak sama bahkan hanya secebis dari penderitaan Rasulullah s.a.w.

Tuhan sesekali tidak menzalimi hambaNya,
tetapi manusia yang menzalimi diri mereka sendiri

Cahaya kelam pahala dosa
berupaya memilihnya
walau kadang-kala tersasar lantaran pautan nafsu
namun peluang dariNya sentiasa ada
namun kasih dariNya sentiasa memayungi

Diturunkan ad-Deen memperhalusi akal
Dianugerahkan akal memperhalusi akhlak
Dikurniakan akhlak mencantikkan pekerti
Menjadi sebaik-baik umat
Tunduk sebagai hamba
Berjalan sebagai khalifah
Menyusuri kehidupan mencari sebutir permata "iman"
Menyemai sepohon "taqwa"
agar dapat berteduh dari kepanasan "nafsu"
agar dapat berlindung dari angin hasutan "syaitan"
dalam mencari "KEREDHAAN-MU YA TUHAN.."


~Aslih Nafsak Wad`u Ghairak~

500 berkumpul di Kedutaan Sweden bantah akhbar hina Nabi


KUALA LUMPUR, 26 Mac: Lebih 500 Pemuda PAS dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) berkumpul di kedutaan Sweden hari ini bagi membantah tindakan tiga buah akhbar Sweden menyiarkan lukisan menghina Nabi Muhammad s.a.w.

Mereka berarak bermula dari Masjid Tabung Haji, Jalan Tun Razak selepas solat Jumaat menuju ke bangunan kedutaan dengan membawa pelbagai kain rentang, sepanduk dan poster yang mengecam tindakan akhbar-akhbar berkenaan.

Mereka turut melaungkan 'Kasih nabi', 'Cinta Nabi', 'Biadap Sweden dan 'Jahanam Sweden' sepanjang perarakan.

Satu memorandum bantahan juga berjaya diserahkan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan kepada Duta Sweden Helena Sangeland dalam pertemuan mereka.

Turut serta dalam penyerahan tersebut adalah Naib Ketua Pemuda Ahmad Sabki Yusof dan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Jais Abdul Karim.

Memorandum tersebut antara lain mendesak kerajaan Sweden mengambil tindakan terhadap akhbar dan pelukis karikatur yang menghina pemimpin ulung umat Islam itu.

Berucap kepada persrta himpunan selepas serahan itu, Nasruddin berkata perbuatan pelukis karuikatur dan akhbar yang menyiarkannya adalah biadap dan telah mencetuskan kemarahan seluruh umat Islam dunia.

"Betapa biadab dan jahanamnya mereka.

"Kita mintak mereka mengambil tindakan tegas ke atas pelukis dan akhbar yang menyiarkan karikatur ini," katanya disambut laungan takbir peserta himpunan.

Beliau juga meminta akhbar berkenaan memohon maaf kepada umat islam seluruh dunia di atas tindakan yang telah mengguris hati tersebut.

Sabki dalam ucapannya pula berkata mana-mana pihak tidak boleh menghina junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w kerana baginda begitu istimewa bagi setiap umat Islam.

"Kita menyatakan kepada mereka bahawa Nabi Muhammad s.a.w berada di tempat yang istimewa dalam hati umat Islam," katanya.

Manakala Jais yang turut berucap menyatakan pendirian GPMS bersama dalam isu ini dan tidak bertolak ansur terhadap mana-mana pihak yang menghina Islam.

Perarakan anjuran Dewan Pemuda PAS ini turut disokong oleh 19 NGO Islam yang lain.

Selain melaungkan suara bantahan, Nasrudin bersama beberpa peserata himpunan turut membakar bendera negara itu.

Sementara itu, beliau juga turut mengutuk tindakan terbaru Zionis Israel yang menceroboh Masjid Al-Aqsa dan membina kuil yahudi pada 16 Mac lalu.

Zionis juga jelasnya telah berjanji akan membina sekurang-kurangnya 62 lagi kuil di sekitar masjid suci umat Islam itu.

Sumber: harakahdaily

Wednesday, March 24, 2010

LOVE..


Love
Would make you blind
I don't care so much if I couldn't see
But it matters when love blinds me from seeing Allah's light

Love
Would make you forget
I don't care so much if I couldn't remember
But it matters when love makes me forget Allah

Love
Makes you a fool
I don't care so much in being a fool
But it matters if I am a fool in telling the difference between right and wrong

Love
Makes you a happy
But why should I be happy
When I should be grieving, for disobeying Allah's order

Love
Needs a lot of sacrifice
I am willing to sacrifice
But why should I sacrifice, if it's not for Allah

Love
Why should I love
If it's not for Allah..

Saturday, March 20, 2010

2 in 1..??


Bismillah wal Hamdulillah.


Syukur pada Allah kerana Dia masih beri kekuatan untuk hambaNya terus-menerus menunaikan tanggungjawab sebagai Khalifatullah.

Alhamdulillah, hari ini (semalam kot, dah lebih pukul 12 ni),
two events berjaya dilaksanakan; iaitu Mesyuarat Persatuan Alumni Sek Men Imtiaz Dungun atau lebih dikenali sebagai ex-Student Imtiaz Dungun (exSIM) dan jamuan (khas untuk Birthday Girl sebenarnya..hihi).

Mesyuarat exSIM bermula pada jam 3.30 petang 19 Mac 2010 (Jumaat), bertempat di Lot 1066/29, Kg Sg Tangkas, Jln Bangi, 43000 Kajang, Selangor; yakni rumah salah seorang exco exSIM. => Dihadiri oleh Presiden exSIM, Akh Mohd Shafiq Abdul Halim; Timbalan Presiden 1,
Akh Anas Mazli; Setiausaha 1; Timbalan Ketua Lajnah Informasi dan Perhubungan, Ukht Farah `Aqilah Abd Hamid; AJK Khas, Ukht Najah Solihah Mohd Hamdan.

Walaupun pada asalnya ramai exco-exco yang melaporkan dapat menghadirkan diri, tetapi pada saat-saat akhir mempunyai hal dan kerja-kerja tertentu yang tidak dapat dielakkan, terutamanya bagi exco-exco yang berada di Darul Quran, alhamdulillah meeting tetap berjalan seperti biasa dan terlaksana dengan jayanya.

Sebelum tu, ana mohon maaf kepada Akh Muhammad Sofiyuddin dan Akh Emad Faris atas ketidakmakluman mengenai mesyuarat pada kali ini, memandangkan antuma berada di luar negara. InsyaAllah, kami akan cuba untuk mengisi kekosongan kerusi secepat yang mungkin. Sesungguhnya, segala gerak kerja antuma untuk persatuan ini amatlah kami hargai. Moga Allah membalas jasa baik antuma dengan ganjaran yang setimpal.


Walaubagaimanapun, ana mohon maaf juga kepada ahli mesyuarat yang dapat hadir, kerana ana dapat melibatkan diri dalam mesyuarat hanya beberapa minit sahaja. Atau mungkin sebenarnya ana hanya mampu menyediakan tempat mesyuarat sahaja. Ini kerana ana terpaksa pulang ke Nilai untuk mengambil peperiksaan ulangan [
Speaking-EPT] (mungkin kena tambah satu lagi event ni) dan alhamdulillah test tersebut berjalan dengan lancar. Syukur pada Allah.

Jazakumullahu khair buat Akh Anas, Ukht Najah dan Ukht Farah atas kesudian mereka menyalin serta mencatat setiap isi dan perkara-perkara penting ketika mesyuarat. Dan alhamdulillah banyak juga kerja yang ana perlu setelkan berbekalkan masa cuti yang agak panjang ini. Moga Allah taala membalas jasa baik antum. Mohon maaf juga kepada Akh Shafiq kerana terpaksa berjalan kaki ke Masjid UKM dari Stesen komuter UKM, yang ana kira agak jauh dan kepenatan dengan bergalaskan beg yang banyak dan berat. (Mungkinkah ini gara-gara Akh Anas??he..)


Maaf, buat sementara waktu ini, gambar-gambar yang diambil tidak dapat diupload lagi. Maaf kepada Akh Anas sekali lagi sebab tak sempat nak ambil gambar beliau. (Lain kali jangan balik awal, tapi takpe, urgent..) Syukron buat ahli-ahli atau exco2 di DQ yang tidak dapat hadir, kerana masih dapat memberikan 10 cadangan yang bernas melalui SMS sebentar tadi. InsyaAllah kami akan membuat tindakan susulan.


Secara
overallnya, syukur sangat-sangat pada Allah dan moga-moga exSIM akan lebih dan terus maju pada masa akan datang. Kami semua memerlukan sokongan dan dorongan dari semua ahli exSIM untuk menggerakkan persatuan ini. Moga-moga niat murni dan ikhlas ini insyaAllah, akan mendapat barokah dariNya.

**************

Event
seterusnya..

Terima kasih buat sahabiah dari UIA PJ yang datang pada hari ini untuk memeriahkan suasana, Ukht Farah `Aqilah, Ukht Najah Solihah, Ukht Noor Atiqah
and especially my ex-Roomate, Ukht Siti Khadijah (actually we should call her Birthday Girl..huhu).

Pada asalnya, ana dan
Kak Asma' bercadang untuk membawa mereka ke Restoran Nasi Arab di Hentian Kajang, tetapi memandangkan kebanyakan mereka semua telah kenyang, jadi kami hanya membawa mereka ke Restoran Sate Kajang Hj Samuri di Bangi. Salah satu sebabnya adalah untuk meraikan Ulangtahun kelahiran Ukht Et yang ke-20 pada 20 Mac 2010. (dah tua dah tu acik..he..)


Moga Allah memberkati umur Acik, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, sentiasa mendapat perlindungan, jagaan dan tarbiyah dari Allah. Moga cepat matang dan dipercepatkan jodoh dari Allah, insyaAllah. Semoga terus thabat dalam perjuangan Islam. Born2shaheed kan? ha..bagus3.. Saling ingat-mengingati, ingatlah, semakin umur kita bertambah, semakin dekat kita kepada kematian dan semakin banyak tanggungjawab kita di dunia untuk bekalan ke akhirat. Semoga dengan bertambahnya umur, seiring atau lebih sempurna jika bertambahnya juga ibadah, amalan, thaqafah, harakah, fikrah dan seumpama dengannya.

Setakat itu sahaja coretan saya pada kali ini. InsyaAllah, jika ada masa dan kelapangan serta rezeki dari Allah, akan saya publishkan lagi post2 yang lain.


p/s: adakah post saya pada kali ini agak skema ayatnye?ehehe..


Jazakumullahu khair.


Wallahu a'lam.


~Aslih Nafsak Wad'u Ghairak~


Monday, March 15, 2010

Khas Buat Dirimu..


Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..

Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..

Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
..
Macam itulah yang saya rasa..

Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..

Di dorm sms awek sampai pagi..

ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..


Saya mula berfikir..

"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..

saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..

saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..


Mula-mula awak jual mahal..

Tapi saya tak kisah..nak beli gak..

akhirnya, dipendekkan cerita..

saya pun mulalah BERCINTA..


Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
..
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..

haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..

'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..

Tidak terasa pun kehilangannya..


Mase bercinta memang indah..

Semuanya indah..

Sikit-sikit gurau-gurau
S
ikit-sikit gelak-gelak

kalau merajuk men pujuk2..

kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..


Untuk diri ini,terasa amat bahagia..

Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..

Saya pernah terikir..

Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..

Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..

Alhamdulillah..

Dalam ceramah tu saya sedar,
saya banyak buat dosa

dan saya kena brubah..

Hidup saya mesti selari dengan Islam..

Saya kena jadi baik..

Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
s
emua orang nak masuk syurga kan?


Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..

Rapatkan diri dengan Al-Quran..

Selalu solat jemaah awal waktu..

Selalu dengar tazkirah..


Saya beli terjemahan Quran,
sebab nak tadabbur Quran

Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,

Saya taknak jadi baik seorang diri..

jadi saya ajak awak sekali..

Saya ajak awak baca Al-Quran..

saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..

Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.

Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..

bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..

Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..

ade yang siap wat mksiat lg..

pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..

Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..

Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji tak nak jumpa,
takut berlaku maksiat..

cuma sms dan call je..


Dan awk terima perubahan saya itu..

Saya pun banyak nasihat awak..
Awak pun terima..

Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu

Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..

Hubungan kita semakin diredahai..

Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..



Dalam proses perubahan saya,

Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..

Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.

Kalau kita tidak berdakwah..

kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:

"Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa".


Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik

Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..

Saya mesti nak tegur.

Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..

Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~


Lepas tu, satu masa..

saya terbaca pasal couple..


"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..

tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..

macam betul pulak..

huhu~~

tapi biasala..

kalau kita suka satu benda tu..

kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..

dan teruskan saja hubungan kita..

kita tak buat maksiat..

Kita jalan-jalan tak pegang tangan..

tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..

Borak-borak..

Siap bagi tazkirah lagi..

Apa yang haramnya dengan benda ni?

Tak kisahlah..


Masa terus berlalu...



Masa ni dah nak dekat Trial SPM..

lagi tiga minggu sebelum trial..

dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group

Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..

ada juga yang buat tak tahu

Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..

macam-macamlah alasannya

ada kata saya tegur tak berhikmah..

ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..

Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..

huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..

saya terjumpa ayat ini..

"Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir?
"
(Al-Baqarah, ayat 44)


Saya pun terfikir..


"Selama ini aku asyik tegur orang je.

Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,

Cepat marah,
suka buang masa,

ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..

Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..


"Dan janganlah kamu
campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui."

(Al-Baqarah ayat 42)


Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..


"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..

Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?

Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?

Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..


Dipendekkan cerita lagi sekali..

saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dakwah..

Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..

saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..

sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..

Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."



******



Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,

pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri

Lagipun kami semua penat..

takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..

pihak penganjur pun faham..


Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..

Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.

Tapi saya tragak-agak..

"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak buat macam mana? Aku kena clash ke? Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..

Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.


"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"


Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..


"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"


"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."


Saya tak mahu mengalah.


"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."

Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:

"Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam."
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"


Betul juga katanya. Lepas tu saya kata,

"Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"


"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat
elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?". Saya menduga.


"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu.
Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya.
Kemudian dia sambung..


"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."


"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sangat."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..


"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."


Saya terdiam lagi.


"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tanggungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."


Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sedar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.


"Jadi apa saya nak buat bang?"


"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."


"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."


Tiba-tiba saya terfikir..


"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"


Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."


"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."


Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].


Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]


[MESSAGE SENT]


Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..


"Terima kasih bang.."


"Takpe, dah tanggungjawab.."


Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..

Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..
surah Al-Baqarah,ayat 216..


"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
"



*******




Masa terus berlalu..
Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. D
alam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba.
Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.

Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil..
Macam-macam yang berlaku..
ada kritikan..
ade gak yg stuju..
tapi tak kisahlah semua tu..


Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..
awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..


"Seindah gubahan pertama.."


Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya.
Saya pun fikir..
"Kena tegaskan rasanya".
Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..


"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,


Jangan cari cinta manusia,

ia penuh dengan penipuan,

kekecewaan,

dan tak kekal..


Tapi carilah cinta Allah..

tiada penipuan,
t
idakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..


-Yang Terakhir- "




[SEND]


[SENDING..]

[MESSAGE SENT]


Saya dah buat keputusan.

Saya pasti apa yang saya buat ni betul.

Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.

Saya takkan berpatah balik..


Takkan..buat selama-lamanya.




oleh:umairzulkefli

~Aslih Nafsak Wad'u Ghairak~