MUTIARA KATA..


NABI MUHAMMAD S.A.W. PERNAH BERSABDA:

"BUKANLAH KEMULIAAN ITU DENGAN MEMAKAI PAKAIAN CANTIK DAN BERSEGAK, TETAPI IA ADALAH DENGAN KETENANGAN (SOPAN SANTUN) DAN MERENDAH DIRI."

-RIWAYAT AD-DAILAMI-


Permata Agama yang diredhai ALLAH..

Saturday, July 25, 2009

Warkah Buat......

Su, dah lama aku melupakan kau. Tak macam dulu. Contohnya tadi, aku betul-betul lupa, Su. Pagi tu, aku bangun lambat. Dekat-dekat pukul lapan. Kelam kabut aku bersiap untuk ke kelas, mana tidaknya, malam tadi aku tak tido semalaman. Assignment bertimbun. Dengan test la, homework la.Tu belum lagi dengan presentation. Lecturer – lecturer ni pun satu, macam dah pakat ramai-ramai je nak bagi assignment banyak-banyak. Diorang ingat aku ni apa? Robot? Menyesal aku tak siapkan awal-awal assignment tu. Kalau tak, takder lah jadi macam ni. Minta maaf Su. Aku bukannya tak nak jumpa kau, tapi kau faham-faham saje lah keadaan aku. Bukan kau sorang jer yang aku tak jumpa, Su.


Zu pun dah lama aku tak jenguk. Kesian Zu. Sorry bebanyak la Zu. Aku sekarang lambat balik kelas. Pukul satu lebih. Lepas kelas aku lepak-lepak sekejap. Tu pun kalau tak der kelas petang. Kalau ada kelas petang nasib lar. Balik jer perut lapar terus pergi makan kat dining. Lepas pekena, aku tak lengah,terus tido. Kadang-kadang sekejap, tapi selalunya lama. Aku tahu, Zu. Dulu aku rajin jumpa kau ‘time-time’ macam ni,tapi sekarang aku pun tak tahu kenapa aku tak dapat jumpa kau. Aku tak de masa, Zu.


As, kau sorang lagi kawan rapat aku dulu. Nampak macam aku dah mengabaikan kau aje sekarang ni. Aku sibuk, As. Petang-petang aku pergi library, study. Tak pun, ada discussion time tu. Kau kan tahu aku banyak assignment. Kejap-kejap ada perjumpaan. Perjumpaan tu bukanlah tak tau nak sekejap, mesti lajak sejam dua punya. Tu belum kira borak-borak kosong lagi.


Mag pun aku dah ingat-ingat lupa. Agaknya sebab kau ni ganjil kot. Yang lain tak ganjil macam kau. Macam mana nak jumpa kau, Mag. Sekarang ni, latihan sukan dah giat dijalankan. Aku pun ikut sekali lar. Tak kan nak suruh duduk sesorang kat dalam bilik. Balik pulak tu dah lewat. Balik dari main, mana boleh mandi masa berpeluh, panau nanti. Agak-agak penat dah hilang, baru aku mandi. Lepas mandi,member-member aku ajak keluar makan.


Aku tahu aku ada temujanji dengan Is malam ni, pukul lapan setengah. Tapi member-member aku dah tunggu. Kalau aku tak pergi, nanti diorang kata aku sombong la, macam-macam. Tu yang aku tak nak dengar tu. Dah tu kita orang lepas makan, sembang la pulak. Lepas satu topic, satu topic lain yang keluar. Balik lewat malam. Lepas tu layan game pulak. Pastu mata mengantuk, terus padam. Is, sorry. Last-last, semuanya aku tinggalkan.


P/S

· Nama sebenarnya kawan-kawan, Su, Zu, As, Mag, dan Is masing-masing adalah Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isyak.

· Jagalah mereka dengan sepenuh jiwa dan raga. Mereka semua adalah ‘kawan’ kita, yang akan ‘backing’ kita kat akhirat nanti.

· Jadikan pengajaran dan iktibar kepada kita semua.

Wallahua’lam……..



1 comment:

aminmenulis said...

Salam, huu.. mmg itulah realiti. Selalu kita abaikan date kita dgn "mereka". MasyaAllah.