MUTIARA KATA..


NABI MUHAMMAD S.A.W. PERNAH BERSABDA:

"BUKANLAH KEMULIAAN ITU DENGAN MEMAKAI PAKAIAN CANTIK DAN BERSEGAK, TETAPI IA ADALAH DENGAN KETENANGAN (SOPAN SANTUN) DAN MERENDAH DIRI."

-RIWAYAT AD-DAILAMI-


Permata Agama yang diredhai ALLAH..

Sunday, January 8, 2012

Oh Bapak..~


Bismillah wal Hamdulillah.

Bapak (kiri) bersama abangnya, Pakcik Leman :)

Hari ini, tiba-tiba bapak call. Bapak jarang call saya, melainkan ada hal-hal penting. Mula-mula, bapak tanya macam mana periksa tadi dan paper2 sebelum. Nak menyedapkan hati bapak, "Alhamdulillah, boleh la.." <-- tu je yang mampu jawab. Pastu, last sekali, bapak tanya, "Bila nak balik? Khawlah dah rindu ni, menyebut-nyebut nama Siti." Haih, siapa yang rindu sebenarnya ni? Hehe~

Rasa terharu pun ada, sebab bapak jarang ambil tahu pasal periksa kami anak-anak. Itu pun, mungkin sebab saya send jadual exam beserta tarikh dan masa via sms pada bapak beberapa hari sebelum kertas pertama bermula. Ingat lagi, waktu di tingkatan 3, tahun menghadapi PMR. Saya bagitahu bapak, "Pak, jangan lupa tolong doakan untuk exam PMR ni ya." "Ok, bapak dah doa.", balas bapak. Tiba-tiba saya rasa macam nak tanya soalan susulan, "Bapak doa Siti dapat berapa A?". "8A", jawab bapak. "Erk, bapaaaaak.... =.=", saya tercengang. Sampai hati bapak. Rupa-rupanya bapak ingatkan saya ambil 8 subjek je. Oh, bapakku. Dan akhirnya, memang saya ditakdirkan dapat 8A. Huhu :)

Bapak is the best! Bapak / abah / ayah / abi / walid korang pun mesti la the best kan? Ya, bersyukurlah kerana kita masih punya insan bernama ayah di sisi. Sedari kecil, bapak benar-benar memberikan didikan agama yang terbaik buat kami adik-beradik. Ingat lagi, perbualan bapa waktu 'interview' abang ipar (waktu tu tak jadi abang ipar lagi), bapak bagitahu dia, "Pakcik didik anak-anak pakcik dengan didikan agama, maka pakcik nak juga menantu yang 'beragama'." [Sebab abang ipar tu bukan dari golongan 'ustaz-ustaz'. Tapi sudah memang rezeki dan jodoh kakak buatnya ^^'] ~~ opss, maaf, saya tercuri dengar perbualan bapak bersama bakal abang ipar waktu tu. hehe~

Tahun ni bapak nak pencen dah. Tak boleh dah la nak tolong bapak jaga mid-semester exam untuk kelas dia. Huhu.. :') Bapak taknak sambung contract. Bapak kata "dah penat". Huhu ^^'

Bapak seorang yang susah nak melepaskan anaknya (terutama perempuan) untuk ke mana-mana. Pernah dahulu, aku diterima masuk ke Universiti Mu'tah, Jordan. Pada asalnya, bapak seolah memberikan 'green light'. Namun, beberapa hari sebelum pendaftaran masuk ke UIA Gombak, bapak memberitahuku, "Tak payah la ek masuk Jordan. Nanti Siti rindu kat bapak, susah..". Padahal kata mak, bapak tu yang taknak renggang dengan anaknya. Bapak takut rindu kat aku. :'(

Dan bila umurku semakin dewasa, awal-awal bapak sudah berpesan padaku, "Nanti, Siti cari 'orang' yang duduk dekat-dekat je tau.", "Bapak kalau boleh nak juga dapat menantu yang rajin solat berjemaah, ikut bapak sama-sama ke masjid." :'( [susah nak cari la pak. Bapak nak yang terbaik, tapi anaknya ni biasa-biasa saja. =.=]

Banyak lagi kalau nak cerita pasal bapak. Bapak seorang engineer, architecture, plumber, mechanic, dan segala bagai dalam keluarga. Semua benda bapak boleh buat. Cuma, nak manage duit (kewangan) je bapak kurang sikit walaupun bapak lecturer ekonomi. Hehe. Sebab tu bapak serah bab duit pada mak. Huhu :)

That's why, I love U, dad! ;)

Ok lah, azan asar sudah. Yok, kita solat! Yang lelaki, rajin-rajinkanlah dirimu solat berjemaah di masjid, baru smart dan bergaya! ;) Yang perempuan, kita cuba laksanakan di awal waktu, dan berjemaah itu lebih baik. Yeah~

Sekian.

~ Aslih Nafsak Wad'u Ghairak ~


4 comments:

~serikandi cactus~ said...

ohooo.. awak dulu bakal mnjadi tetamu Syam yer.. tp takdir dah tntukn sy tak bersama awak disini..

btw, kalo free3, meh lah jln2 sini. tgah winter ni.. untung3 turun salji bole kita main same2.ahaa.. ^_^


~tlg sambung cerita pakcik tu yer. ape ni citer tergntung.. :p

'Aishah Jauhara said...

ohoo..awak tak tahu ke? huhu~ ;)

kalau free, duit tak free, apa barang.. (",)


~hehe. nanti saya minta tolong kawan saya la yang sambungkan.. :p

AnA ImTiYaZ.. said...

menarik..!!

dialog y sama dgn mak adilah..
bukan bapak tau..mak dia..=)

cik lah bila nak balik,tu ank sedara dh rindu..hu3

hakikatnya,mak kita yang merindui kita..

tp klu kat seberang laut ni..erm..

'Aishah Jauhara said...

:) Nanti kita dah jadi mak pun, begitu juga.. ^^'