MUTIARA KATA..


NABI MUHAMMAD S.A.W. PERNAH BERSABDA:

"BUKANLAH KEMULIAAN ITU DENGAN MEMAKAI PAKAIAN CANTIK DAN BERSEGAK, TETAPI IA ADALAH DENGAN KETENANGAN (SOPAN SANTUN) DAN MERENDAH DIRI."

-RIWAYAT AD-DAILAMI-


Permata Agama yang diredhai ALLAH..

Thursday, June 9, 2011

Aiskrim Goreng..


Bismillah wal Hamdulillah.

Dulu pandang-pandang,
pastu tekang-tekang,
terjupe la blog orang..

Tajuknya, "Aiskrim Goreng".

First time jumpa aiskring goreng ni waktu kat sekolah menengah dulu. Masa tu ada Karnival Soleh Pintar kalau tak silap, tahun 2005. Ada gerai dari kelab apa tak ingat dah, dia jual. First time makan. 

Sedap.

Lepas tu, ada event apa tah (aduih..pakat tak ingat dah..), masa tu MPP ada buka gerai, jual-jual sikit, tambah pendapatan. Masa tu antara makanan yang dijual, adalah aiskrim goreng. Hamba lah yang tukang gorengnya (kalau tiada kerja on the spot). Dan itu lah yang paling laku. MasyaAllah. 

Then, tadi terjumpa satu blog, dia ada ajar cara-cara nak buat. Dulu tahu goreng je. Bila tengok cara-caranya, rasanya tak lah susah sangat.

Bagi sesiapa yang belum tahu (ataupun yang dah tahu pun boleh), let's check it out~


Bahan-bahan:

  • 10 keping roti putih [itu kalau nak buat 5 biji. Terpulang nak buat berapa banyak. Roti tu, tak kisah roti apa. Tapi sedap juga kalau guna roti gardenia ^^]
  • 5 scope aiskrim [means, satu scope untuk satu biji. Terpulang nak perisa apa]
  • Plastik [untuk balut roti]
  • Minyak [untuk goreng nanti]

Cara-cara:

  • Lembabkan roti dengan air. [nak spray sikit-sikit ataupun nak gelekkan ke, tak kisah. Yang penting jangan sampai lembik sudah~]
  • Skopkan aiskrim ke atas roti.
  • Tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi.
  • Tekan acuan telur yang bulat tu [atau nak guna cawan plastik pun boleh, yang penting nak bagi bentuk, ikut citarasa, bulat ke, segi empat ke, etc] supaya roti terputus. [pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar]
  • Balut dengan plastik dan simpan dalam freezer selama 3 jam atau semalaman.
  • Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Jangan lama-lama, paling tidak seminit. Tapi pastikan minyak betul-betul panas.

ni copy dari sumber blog yang diambil.. TQ~


Kalau nak tengok cara-cara secara praktikalnya, tengok kat sini <<--- sumber yang saya ambil, atau sini pun ok.

Bapak saya tengok, terus minta saya buat.
Kata saya, "Pak, aiskrim takde.. ;)"

Entah-entah esok bapak pergi beli aiskrim. Wallahu a'lam. (",)

Anyway, saya memang berhajat nak buat juga aiskrim goreng ni. Tapi tak tahu bila. :) Kalau ada aiskrim dan roti, insyaAllah jalaaaan~

Ok, sekian santai-santai untuk hari ini.

Ma'assalamah wa ilal liqa', insyaAllah.

~ Aslih Nafsak Wad'u Ghairak ~

4 comments:

zunnurain said...

my fevret..=) nt nk try la..tq aisyah..

'Aishah Jauhara said...

:) jom pakat2 try.
ur welcome~

Cik Lina said...

'aisyah, macam mana nak bg melekat roti tu? macam dorayaki pun ade.. nak buatlah nanti. syukran :)

'Aishah Jauhara said...

Cik Lina, maaf lambat reply. Baru perasan tak ter-reply. :) Anyway, saya dah baca kat blog Cik Lina yang Cik Lina dah berjaya membuatnya. Good, nice trying.. Lepas ni, boleh buat lagi and pos kat sini ;)