MUTIARA KATA..


NABI MUHAMMAD S.A.W. PERNAH BERSABDA:

"BUKANLAH KEMULIAAN ITU DENGAN MEMAKAI PAKAIAN CANTIK DAN BERSEGAK, TETAPI IA ADALAH DENGAN KETENANGAN (SOPAN SANTUN) DAN MERENDAH DIRI."

-RIWAYAT AD-DAILAMI-


Permata Agama yang diredhai ALLAH..

Friday, November 13, 2009

10 Rukun Baiah..


Bismillah wal Hamdulillah..


InsyaAllah, masa yang terluang ni, I want to share something about 10 Rukun Bai'ah.

Bagi sesiapa yang sudah tahu, dan ingat, alhamdulillah..
Bagi sesiapa yang sudah tahu, ingat, dan amalkan, subhanallah..mabruk 'alaik..
Bagi sesiapa yang sudah tahu, tapi tak ingat, sama-sama kita ingat balik..
Bagi sesiapa yang ingat, tapi tak tahu....(err..macam mana tu??emm..)
Bagi sesiapa yang macam tahu, tapi buat-buat tak tahu, tahu-tahu kan lah.. =)
Bagi sesiapa yang tak tahu, meh, nak habaq mai la ni..

1- Faham
Telah diletakkan batas-batasnya dalam Ushulul 'Isyrin. Faham dan seterusnya meyakini bahawa fikrah kita adalah Fikrah Islamiyah yang sebenar.


2- Ikhlas
Semata-mata mengharap redha Allah dalam setiap kata dan tindakan.


3- Amal
Meliputi perelokan diri, pembentukan Rumah Tangga Muslim, pendidikan masyarakat, pembebasan tanah air, pengislahan pemerintahan dan mengembalikan kedaulatan Islam di peringkat antarabangsa.


4- Jihad
Yang dimulai dengan pengingkaran hati, dan diakhiri dengan perang di jalan Allah.


5- Pengorbanan
Yakni mempersembahkan jiwa, harta benda, waktu dan segalanya demi meraih cita-cita.


6- Taat
Yakni melaksanakan perintah, baik dalam keadaan sulit mahupun mudah, dalam keadaan berat mahupun ringan, selagi mana tidak membawa maksiat kepada Allah.


7- Tetap Pendirian (Tegar)
Yakni bahawa setiap anggota sentiasa bekerja dalam jihad menuju cita-citanya.


8- Tajarud (Bertekad)
Yakni bahawa akal fikiran seorang anggota harus bersih dari jalan fikiran asing. Yang ada hanya jalan fikiran milik sendiri. Baik terhadap sesuatu prinsip ideologi mahupun individu tertentu.


9- Ukhuwwah
Yakni pengikatan hati dan jiwa dengan ikatan aqidah.


10- Thiqah (Kepercayaan)
Yakni kepercayaan dan kepuasan seorang jundi terhadap kemampuan dan ketulusan hati qiyadahnya.



That's all. Just the simple one. But hard to practice. Secara umumnya beginilah. Untuk sebarang kemusykilan, boleh rujuk buku Maza Ya'ni atau Risalah Ta'lim or can also refer to orang-orang yang lebih faqih. Saya ni bukan pandai pun bab2 ni. Just want to share what I know. (err..) Jika ada yang salah, please remind me k..

Kadang kala tidak semua yang kita inginkan, kita akan dapat.
Kadang kala apa yang baik itu, kurang baik untuk kita.
Kadang kala apa yang buruk bagi kita, adalah baik untuk kita.
Iman naik dan turun..
Memang sukar untuk istiqamah..
Bila jauh dari Allah..
Lama-kelamaan, tercicir dan tersasar..
Sesekali, terasa ingin memencilkan diri,
lari jauh dari semua ini..
Fitrah ingin kembali..
Tapi....

Eish..apa tah..merepek je..
Ok. Islah nafsak wad'u ghairak.
Segala yang baik datang dari Allah, dan yang buruk atas kelemahan diri saya yang hina.
Wallahu a'lam.

Salam juang..

2 comments:

MUNIRAH said...

adik...keep it on!!!

luv u foremost..

~Jangan Lemah Dengan Kelemahan~

~Ingat Janji Kita~

~Ingat Janji Allah~

All the best ustazah!!

aishah jauhara said...

huhu..jazakillahu khair..