MUTIARA KATA..


NABI MUHAMMAD S.A.W. PERNAH BERSABDA:

"BUKANLAH KEMULIAAN ITU DENGAN MEMAKAI PAKAIAN CANTIK DAN BERSEGAK, TETAPI IA ADALAH DENGAN KETENANGAN (SOPAN SANTUN) DAN MERENDAH DIRI."

-RIWAYAT AD-DAILAMI-


Permata Agama yang diredhai ALLAH..

Thursday, November 26, 2009

Selamat Segalanya..


Assalamu'alaikum warahmatullah..

Bismillah wal hamdulillah.

Selamat Hari Raya 'Aidiladha kepada semua muslimin dan muslimat.

Ampun dan maaf dipinta andai ada terkasar bahasa, tersalah kata, terlanjur bicara, tersilap langkah dan sebagainya.

Moga kita sama-sama dapat menghayati kisah Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Hajar yang berkorban demi CINTA.
Wahai Hati! Marilah kita raikan kisah cinta ini kerana Allah..

Kullu 'Aam Wa Ntum Bikhair..

Salam 'Aidiladha dari saya..

Friday, November 13, 2009

10 Rukun Baiah..


Bismillah wal Hamdulillah..


InsyaAllah, masa yang terluang ni, I want to share something about 10 Rukun Bai'ah.

Bagi sesiapa yang sudah tahu, dan ingat, alhamdulillah..
Bagi sesiapa yang sudah tahu, ingat, dan amalkan, subhanallah..mabruk 'alaik..
Bagi sesiapa yang sudah tahu, tapi tak ingat, sama-sama kita ingat balik..
Bagi sesiapa yang ingat, tapi tak tahu....(err..macam mana tu??emm..)
Bagi sesiapa yang macam tahu, tapi buat-buat tak tahu, tahu-tahu kan lah.. =)
Bagi sesiapa yang tak tahu, meh, nak habaq mai la ni..

1- Faham
Telah diletakkan batas-batasnya dalam Ushulul 'Isyrin. Faham dan seterusnya meyakini bahawa fikrah kita adalah Fikrah Islamiyah yang sebenar.


2- Ikhlas
Semata-mata mengharap redha Allah dalam setiap kata dan tindakan.


3- Amal
Meliputi perelokan diri, pembentukan Rumah Tangga Muslim, pendidikan masyarakat, pembebasan tanah air, pengislahan pemerintahan dan mengembalikan kedaulatan Islam di peringkat antarabangsa.


4- Jihad
Yang dimulai dengan pengingkaran hati, dan diakhiri dengan perang di jalan Allah.


5- Pengorbanan
Yakni mempersembahkan jiwa, harta benda, waktu dan segalanya demi meraih cita-cita.


6- Taat
Yakni melaksanakan perintah, baik dalam keadaan sulit mahupun mudah, dalam keadaan berat mahupun ringan, selagi mana tidak membawa maksiat kepada Allah.


7- Tetap Pendirian (Tegar)
Yakni bahawa setiap anggota sentiasa bekerja dalam jihad menuju cita-citanya.


8- Tajarud (Bertekad)
Yakni bahawa akal fikiran seorang anggota harus bersih dari jalan fikiran asing. Yang ada hanya jalan fikiran milik sendiri. Baik terhadap sesuatu prinsip ideologi mahupun individu tertentu.


9- Ukhuwwah
Yakni pengikatan hati dan jiwa dengan ikatan aqidah.


10- Thiqah (Kepercayaan)
Yakni kepercayaan dan kepuasan seorang jundi terhadap kemampuan dan ketulusan hati qiyadahnya.



That's all. Just the simple one. But hard to practice. Secara umumnya beginilah. Untuk sebarang kemusykilan, boleh rujuk buku Maza Ya'ni atau Risalah Ta'lim or can also refer to orang-orang yang lebih faqih. Saya ni bukan pandai pun bab2 ni. Just want to share what I know. (err..) Jika ada yang salah, please remind me k..

Kadang kala tidak semua yang kita inginkan, kita akan dapat.
Kadang kala apa yang baik itu, kurang baik untuk kita.
Kadang kala apa yang buruk bagi kita, adalah baik untuk kita.
Iman naik dan turun..
Memang sukar untuk istiqamah..
Bila jauh dari Allah..
Lama-kelamaan, tercicir dan tersasar..
Sesekali, terasa ingin memencilkan diri,
lari jauh dari semua ini..
Fitrah ingin kembali..
Tapi....

Eish..apa tah..merepek je..
Ok. Islah nafsak wad'u ghairak.
Segala yang baik datang dari Allah, dan yang buruk atas kelemahan diri saya yang hina.
Wallahu a'lam.

Salam juang..

Friday, November 6, 2009

Apa Pendapat Anda...?


Buat renungan khusus untuk diri saya dan teman-teman.

Cuba kira...
1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 July hari Jumaat, jadi 3 August 2012 bersamaan 15 Ramadhan jatuh juga hari Jumaat. Sama dengan hadis Nabi mengenai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, dan mengenai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit, bukan qiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal cuma 1/3 sahaja.

(yang NASA Amerika dok bagitau kononnya pada 21-12-2012 planet X akan lintas mai kat bumi ni)

Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu...? ALLAH sahaja maha mengetahui... cuba kita tengok hadis Nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender Islam 2012 dan klik kat home page bawah ni untuk maklumat lanjut...

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Baginda menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".


UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES

2010 Calendar
Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 - September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 - November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010

2011 Calendar
Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 - August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 - November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011

2012 Calendar
Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 - August 18, 2012
Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 - October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012

2012 Islamic Calendar

Langkah Tercipta..


Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu

Album : Langkah Tercipta
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com